Recreatiepark De Wielen

Steden en dorpen

Steden & Dorpen

Rondom ons recreatiepark zijn er genoeg fascinerende steden en dorpen te vinden waar u zich de hele dag kunt vermaken. Van bekende, grote steden zoals Amsterdam, tot onbekendere, kleine dorpen zoals Barsingerhorn. Het ligt allemaal in de buurt van ons park, dus u heeft genoeg keuze voor een heerlijk dagje weg.

Bezoek een gezellige, fascinerende stad

Om u wat meer informatie te verschaffen over de mogelijkheden die er zijn, vertellen wij u graag wat meer over de steden die te vinden zijn rondom ons recreatiepark.

Schagen

Langs de westkant van de Westfriese Omringdijk vindt u Schagen. In de gelijknamige gemeente liggen ook een aantal geweldige kustplaatsen, zoals Groote Keeten, Petten en Callantsoog. Er is genoeg te beleven in en rondom deze oude stad. Zo vindt u bijvoorbeeld veel bollenvelden wanneer u vanuit de stad richting de kust loopt. In het voorjaar brengt dit werkelijk prachtige, gekleurde plaatjes met zich mee. Ook de Westfriese Omringdijk zelf is zeker het bezoeken waard. Deze kust is maar liefst 14 kilometer lang. Ook vindt u er niet alleen mooie, maar ook nog eens veilige en schone stranden. Wat ook een groot pluspunt is, is het feit dat de afstanden in deze gemeente eenvoudig te overbruggen zijn. Zo kunt u verschillende activiteiten in één dag doen. Bezoek bijvoorbeeld gezellig het stadje en waai daarna lekker even uit op het strand. Ook voor de fietsliefhebbers is er genoeg te beleven. Er zijn namelijk veel fietsroutes te vinden in de gemeente Schagen. Hetzelfde geldt voor wandelroutes, dus ook wanneer u liever te voet op pad gaat, heeft u meer dan genoeg keuze.

Kiest u ervoor om een dagje de stad te bewonderen? Dan heeft de stad u een heleboel fascinerende historie te bieden. Ook de smalle winkelstraatjes brengen een gemoedelijke sfeer met zich mee. Rond het gezellige marktplein, te vinden tegenover de Grote Kerk, kunt u aanschuiven bij één van de terrassen om even lekker een drankje en misschien ook een hapje te doen.

Houdt u nou echt van historie? Dan is er van eind juni tot begin september elke donderdagochtend de Westfriese Folklore te vinden. Tijdens de Westfriese Folklore kunt u zich verwonderen over een kleurrijke optocht van historische voertuigen en Schagenezen in typisch Westfriese kledij.

 
Markt in Schagen

Markt in Schagen

 
Kaasmarkt in Alkmaar

Kaasmarkt in Alkmaar

 
Prinsengracht Amsterdam

Prinsengracht in Amsterdam

 

Alkmaar

Alkmaar is natuurlijk een welbekende stad in ons land. De stad staat bekend als een Kaasstad en er wordt dan ook al eeuwenlang in deze stad van april tot en met september op vrijdagochtend de wereldberoemde kaasmarkt gehouden. Dit is dan ook zeker het bezoeken waard. Deze geweldige kaasmarkt is echter niet het enige wat deze stad u te bieden heeft. Zo kunt u er bijvoorbeeld ook heerlijk winkelen, uit eten gaan, een terrasje pakken of cultuur opsnuiven. Daarnaast zijn er in en rondom Alkmaar ook voldoende mogelijkheden om lekker te wandelen of te fietsen. De stad ligt dan ook middenin prachtige natuur, polders, strand en duinen. Verder is er een hoop kunst te vinden en kunt u een bezoekje brengen aan één van de geweldige musea. Alkmaar is een zeer veelzijdige stad waarin u zich absoluut niet zult vervelen.

Amsterdam

Dan hebben we natuurlijk nog onze hoofdstad, Amsterdam. Op een uurtje rijden van ons recreatiepark ligt deze grote, oude stad. Amsterdam bestaat al sinds de 17e eeuw en sindsdien is de stad alleen maar bekender geworden. Juist doordat de stad al zo oud is, kunt u er enorm veel cultuur opsnuiven en veel leren over de historie van de stad. Zo zijn er bijvoorbeeld geweldige musea te vinden en kunt u zelf een wandeling maken en u verwonderen over de prachtige historische gebouwen die er in Amsterdam te vinden zijn. Daarnaast kunt u er natuurlijk genieten van een ruim aanbod aan winkels, terrassen en restaurants, maar ook van prachtige historische gebouwen en een gemoedelijke sfeer. Wilt u graag eens door de grachten heen varen? Dan zijn er rondvaarten waarmee u de prachtige grachten nog wat beter kunt zien. Ook kunt u ervoor kiezen om door het Vondelpark te wandelen en te genieten van de natuur. Gaat u liever een dagje shoppen? Dan kunt u terecht in de binnenstad. U kunt uzelf de hele dag vermaken in deze wereldberoemde stad. Maak gebruik van het openbaar vervoer om zo veel mogelijk te kunnen doen en te kunnen zien.

 
 
 

Bezoek een prachtig, sfeervol dorp

Naast steden zijn er natuurlijk ook nog een aantal geweldige dorpen in de omgeving van ons recreatiepark. Ook over deze dorpen geven wij u graag wat meer informatie.

Bergen

Eén van de bijzondere dingen aan Bergen, is dat het bestaat uit twee kernen. Allereerst is er het dorpje Bergen zelf en daarnaast is er drie kilometer verderop het plaatsje Bergen aan Zee. Dit betekent dan ook dat Bergen de ideale mix is voor iedereen die het strandleven wil combineren met cultuur. Het dorp heeft werkelijk een heleboel te bieden. Zo is Bergen bijvoorbeeld van vroeger uit een kunstenaarsdorp. Hierdoor is er prachtige kunst en cultuur te vinden. Het feit dat het dorp omringt is door de zee, de duinen en het bos, heeft veel schilders geïnspireerd. Ook wanneer u op zoek bent naar gezelligheid, is Bergen een hele goede optie. Het centrum van het dorp is enorm sfeervol en wat het extra speciaal maakt is het feit dat er een eeuwenoude ruïnekerk in het midden van het centrum te vinden is. Verder kunt u er winkeltjes en boetiekjes bezoeken en natuurlijk plaatsnemen op één van de sfeervolle terrassen.

Naast het dorp zelf, kunt u er ook voor kiezen om naar Bergen aan Zee te gaan. Hier kunt u lekker zwemmen en genieten van de natuur op het strand en de duinen. Ook kunt u het centrum en de zee met elkaar combineren. Ga overdag bijvoorbeeld lekker naar de winkeltjes en waai ’s avonds heerlijk uit op het strand. Of breng uw dag door bij de zee en sluit af met een lekker hapje en drankje in het centrum van het dorp.

 
Restaurant-café Het Huis in Bergen

Restaurant-café Het Huis in Bergen

 
Het Raedhuys in Barsingerhorn

Het Raedhuys in Barsingerhorn

 
Insteek haven van Kolhorn

Insteek haven van Kolhorn

 

Barsingerhorn

Wanneer u echt van cultuur en historie houdt, raden wij u aan om naar Barsingerhorn te gaan. Dit dorp heeft als eerste dorp van Noord-Holland een beschermd dorpsgezicht gekregen. Dit houdt in dat de oude kern van het dorp in stand wordt gehouden. U vindt er bijvoorbeeld prachtige monumentale boerderijen en landhuizen. Ze zijn te vinden langs de dijk, die al bestaat sinds de 13e eeuw. Wanneer u deze monumentale gebouwen wilt bezoeken, kunt u ze bereiken via bruggetjes. Als u echt het centrum ingaat, kunt u het voormalig raadhuis bezoeken. Ook vindt u er een tramhalte die volledige in de oude stijl is gerenoveerd.

Het dorp kent niet meer dan duizend inwoners. Dit laat dus ook zien dat het echt een klein dorp is. Toch is er zoveel te zien en te beleven in dit prachtige dorp, want naast uiteraard de geweldige cultuur en historie, vindt er tijdens het derde weekend van augustus ook nog eens het ‘Nazomeren’ plaats. Duizenden mensen komen dan kijken bij muzikanten, hobbyisten, kunstenaars en tuineigenaren. Barsingerhorn is niet het enige dorp dat deelneemt aan het Nazomeren, want ook de dorpen Winkel, Haringhuizen, ’t Veld/Zijdewind, Kolhorn, Oude Niedorp, Nieuwe Niedorp en Lutjewinkel doen mee. Wanneer u tijdens dit weekend ons recreatiepark bezoekt, raden we u zeker aan om hier eens naartoe te gaan en heerlijk te genieten van de kunst en de cultuur.

Kolhorn

Midden in een zee van weilanden vindt u Kolhorn. Dit voormalige vissersdorp ligt achter de dijk en het is goed te zien dat dit ooit een havenplaats was. Door de inpoldering ligt het nu echter midden in het Westfriese landschap. Ook Kolhorn heeft een beschermd dorpsgezicht gekregen. Dit betekent dus dat ook de cultuur van dit prachtige dorp in stand zal worden gehouden.

Wanneer u graag een mooi uitzicht over de polder wilt hebben, kunt u een bezoekje brengen aan één van de uitkijkposten die langs de dijk van het dorp te vinden zijn. Bezoekt u Kolhorn in de zomer? Dan raden wij u aan om de drie Nachtmarkten te bezoeken. Tijdens de Nachtmarkten zijn er door het gehele dorp maar liefst tweehonderdvijftig marktkramen te vinden. Juist doordat deze markten in het donker zijn, brengt dat een geweldige sfeer met zich mee. De marktkramen zijn prachtig verlicht, waardoor het een sprookjesachtig beeld geeft.

U kunt er ook voor kiezen om te ervaren hoe de vissers vroeger over de voormalige Zuiderzee voeren. Dit kunt u doen tijdens een rondvaart. In de originele Langedijker Rondkont vinden deze rondvaarten plaats. Het is een geweldige manier om van zowel de historie als de cultuur te genieten.

We hopen dat u nu een beter beeld heeft van al het moois dat de omgeving van ons recreatiepark te bieden heeft. Of u nu van zwemmen, shoppen, fietsen, wandelen of cultuur opsnuiven houdt, het kan allemaal. Bezoek bijvoorbeeld één van de indrukwekkende steden en geniet van het ruime aanbod aan restaurants, terrassen, winkels en musea. Of kies voor één van de dorpen en laat je verrassen door de fantastische cultuur en de gezelligheid die deze plaatsen u te bieden heeft. Al met al weten wij zeker dat u zich niet zult vervelen wanneer u op pad gaat in de prachtige omgeving van ons recreatiepark.